tisdag, juli 18, 2006

Recension: SOC Paihia

I helgen var jag i Tylösand och hade där möjlighet att testa en surfski med utriggare. Detta är vad jag vet ovanligt i Sverige. Surfskis överlag ses, trots sina användningsområden, sällan. Importören är för tillfälligt okänd då den person som ansvarade för kajakerna tyvärr försvann. Därför är inte heller priset känt, klart är däremot att kajakerna tillverkas i Kina av företaget Southern Ocean Canoes och att importören tagit hem 25 st varav 5 skall finnas kvar.
Modellen som jag provade heter Paihia och var en mycket trevlig upplevelse.

Kajaken är 35 cm bred vilket är extremt även i smala sammanhang (T.ex. är point 65´s surfski 40 cm bred). För att klara denna kajak behöver man dock inte vara van tävlingpaddlare, vilket undertecknad ej är, då utriggaren stabiliserar kajaken.
Pontonen var placerad till vänster och gjorde kajaken nästintill osänkbar åt det hållet, provade t.o.m att ställa mig upp vilket gick utmärkt.
En kajak med utriggare beter sig inte symetriskt, paddlingen blir därför ojämn. Detta gör paddlingen till en början ostabil då den högra rörelsen blir anorlunnda än den vänstra. Efter ca en timme börjar man vänja sig och det känns inte längre som om någon knuffar en åt höger, jag lyckades dock få vänster ben att somna ordentligt under invänjningtiden.
Syftet med kajaken är detsamma som för vanliga surfskis; paddling där vatten i sittbrunnen och besvärlig istigning inte är någonting man vill tänka på. Ett extra plus vad gäller utriggare är den lätta istigning vid ”wet exit”, det är bara att gå upp mellan kajak och utriggare och vips så är saken klar, inga flottörer här inte.
Den smala formen bidrar till goda surfegenskaper, dock kräver längden på 613 cm viss våghöjd. Kajaken har trots sina dubbla skrov en liten våt yta. Dock saknar kajaken flytkraft i fören vilket gör att den inte går optimalt i vågen utan istället gräver ner sig.
Utrustningen inkluderar förvaring i form av två nät, ett roder som svarar extremt bra (underliggande som på många surfskis). Pedalerna är mycket trevliga och det går utmärkt att pumpa på ordentligt med benen. Att pedalerna saknar fotremmar är ett minus som iof snabbt borde gå att åtgärda. Sitsen är tyvärr i skumplast med allt vad det innebär, dock är sitsen lätt att justera genom en spärr på undersidan och det går att flyta sitsen även när man sitter på den.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är en mycket trevlig kajak som passar flertalet. Stabilitet tillfredställer nybörjare medans den trevliga skrovformen, och därmed farten och de goda surfegenskapern, tilltalar de mer rutinerade paddlare.
Denna kajak passar därför hela familjen genom lek och surf men även motion.


Data
Längd: 613 cm
Bredd: 35 cm
Vikt: 14,8 kg
Tillverkare: Southern Ocean Canoes
Pris: Okänt

Plus
Snabb
Surfglad
Lättanvänd

Minus
Förvaringmöjligheterna
Inga fotremmar
Svampig sits


Man kan nästan se min aning sneda position


Som att hoppa på en cykel


Det mycket trevliga rodret, varför kan inte fler
tillverkare ha underliggande roder


Den smala fören syns här tydligt


Cocpit




Utriggaren

Inga kommentarer: